Кошик
26 відгуків
+380 (97) 353-16-78
+380 (97) 997-41-08

Macarons. Десерт, що має День народження

Macarons. Десерт, що має День народження

«Спочатку ледь чутний хрускіт, потім цукровий вибух, уламки якого осідають в куточках губ, в той час як солодкий смак начинки вже розтікається в роті. Мигдальне печиво «макарон», частка небесної насолоди, вміщується між вказівним і великим пальцем, - найсучасніше з класичних творів кондитерського мистецтва. Маленькі круглі тістечка з кремовою начинкою, різнокольорові конфетті з оригінальними смаками стали улюбленими ласощами в усьому світі - від берегів Сени до Гудзона і Токійської затоки. »

Pascale Bernard

Макаронс (macarons)– відомий у всьому світі французький вишуканий десерт, який відрізняється своєю неповторною текстурою, колоритністю та різноманіттям смаків. Оригінальність макаронс полягає в їхній структурі та особливому поєднанні інгредієнтів. Макаронс виготовляється з мигдалевої муки, цукру та білків. Вони мають характерну легку текстуру, що розсипається в роті, і різноманітні смаки та кольори. Основні складові макаронс - мигдалева мука, цукор та білки. При цьому, історично, макаронс здебільшого мали білу або коричневу кольорову палітру, проте в сучасному світі вони відрізняються різноманітністю кольорів та смаків. Сьогодні макаронс готують з різноманітними начинками. Найбільш популярними є: шоколадний ганаш, вершковий крем на основі якого маскарпоне в поєднанні з фруктами та ягодами, ганаш із малинового пюре, смородиновий мармелад, курд із лимону і лайму, конфітюр з яблук, ганаш із волоськими горіхами і сиром дорблю, фісташковий крем, білий шоколад з горіховим праліне, начинки з апельсином, лимоном, тропічними фруктами та багато інших. Майстерність та вигадливість сучасних кондитерів вражає. Французькі кондитери вигадали навіть морозиво з макаронс.

Хто і де придумав макаронс? Історія яскравого десерту.

Історія створення десерту має декілька версій. Одну з них пов'язують з монахами із Венеції, які принесли рецепт макаронс до Франції в середині XVI століття. Інша версія говорить, що макаронс з'явилися в Італії ще в середньовіччі. Саме у Венеції почали випікати мигдалеве печиво — ще у VIII столітті, коли до міста на воді купці привезли мигдаль. Тоді половинки десерту не склеювали за допомогою крему, це було просто хрумке печиво. Є також припущення, що ласощі потрапили до Франції з сусідньої Італії разом з кухарями Катерини Медічі. Ще за однією версією, макарос було винайдено у одному із французьких монастирів ще у VIII столітті. Незалежно від того, звідки вони походять, макаронс стали популярними саме в Франції, де і відбулося їхнє поширення та комерціалізація. А на початку XX століття онук знаменитого Луі Ернеста Лядуре кондитер П’єр Дефонтен вирішив склеювати два печива, розміщуючи між ними ароматну фруктову начинку або ганаш. Справжній бум макаронс відбувся в 20 столітті в Парижі, коли французькі кондитери додали до їхнього виготовлення різні смаки та заповнення, що зробило цей десерт неперевершеним і популярним по всьому світу.

Сьогодні десерт макаронс є візиткою карткою французької кулінарії на рівні із круасанами, меренгою, бріош або профітролі. Зображення яскравого кольорового десерту зустрічається чи не на кожному кроці — на рекламних плакатах, вивісках затишних кондитерських Парижу та інших міст Франції. А ще популярність незвичайного десерту тісно пов’язують з ім’ям французької королеви Марії-Антуанетти, яка не втрачала жодної нагоди поласувати улюбленим макаронс.

Міжнародний день macarons

Макаронс унікальний десерт, який навіть має свій День народження. Його у 2005 році відомій кондитер та кулінар П’єр Ерме. Він започаткував святкування дня народження яскравого десерту 20 березня. Сьогодні його відзначають не тільки у Франції, а і у багатьох інших містах світу. Це Нью-Йорк, Будапешт, Лондон, Портленд, Перт, Відень та Торонто. У цей день кав’ярні, кафе, ресторани, а також магазини проводять різноманітні акції, дарують подарунки своїм відвідувачам, влаштовують благодійні заходи тощо. В свою чергу кондитери демонструють свою майстерність у приготуванні macarons, дивують їх поціновувачів десерту незвичайними формами та смаками.

Проте з найбільшим розмахом це свято відзначають у самій Франції. У день народження макаронс у кондитерських будинках та кав’ярнях проводяться дегустації нових смаків культового десерту. В Парижі навіть можна поласувати різнокольоровими тістечками абсолютно безкоштовно.

Тенденції у світі macarons

Макаронс не втрачають своєї популярності. Тенденції в світі приготування макаронс включають креативність, експерименти зі смаками та інгредієнтами, а також орієнтацію до більш здорових альтернатив. Серед найпоширеніших тенденцій у приготуванні макаронс можна виділити:

  • Нестандартні смаки та їх комбінації.Кондитери все частіше експериментують зі смаками, додаючи неочікувані інгредієнти та поєднання, такі як сіль і карамель, лаванда і мед, чорниця та бурбон, вишуканий сир Дорблю-чорнослив-грецький горіх тощо. Зростає популярність макаронс з екзотичними та унікальними начинками. Сучасні макаронс можуть мати найрізноманітніші смаки: від традиційних фруктових та шоколадних до фісташкових, лавандових і ще більш екзотичних варіацій - з фуа-гра, алкоголем, шампанським, різними сирами і білими або чорними трюфелями.
  • Постійне удосконалення технологічного процесу приготування та нестандартна подача десерту. Макаронс можуть мати різні начинки, смакові та кольорові варіації. Кондитери готують macarons у різних формах, роблять торти із тістечок, комбінують з іншими десертами тощо.
  • Натуральні інгредієнти. Споживачі все більше звертають увагу на склад продуктів, тому кондитери використовують якісні та натуральні інгредієнти для приготування макаронс. У приготуванні макаронс використовуються виключно натуральні барвники, ароматизатори, свіжі або сублімовані фрукти та кріспи для декору.  
  • Безглютенові та веганські варіанти. Зростає популярність безглютенових та веганських десертів, тому кондитери шукають альтернативи традиційним інгредієнтам, таким як амарантова мука, кокосовий цукор, аквафаба (білки з консервованих чи кип'ячених бобів) тощо. 
  • Міні-макаронс. Мініатюризація є ще однією тенденцією, оскільки мініатюрні макаронс можуть бути зручними для подачі на вечірках, весіллях та інших святкових подіях.
  • Геометричні форми та дизайн. Створення макаронс - це гастрономічне мистецтво. Кондитери вдосконалюють дизайн macarons, формат їх подачі, роблячи цей десерт ще більш привабливим та естетичним.

Ці тенденції свідчать про те, що макаронс залишаються популярним та креативним десертом, який постійно еволюціонує, з’являються нові трендові варіанти його приготування, оформлення та подачі.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner